Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 ΑΚ οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την σύσταση και την λύση της υιοθεσίας, η οποία περιέχει στοιχεία αλλοδαπότητας κατά τα υποκείμενα αυτής, ρυθμίζονται από το δίκαιο της ιθαγένειας του κάθε μέρους.

Από τη διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με το άρθρο 33 ΑΚ, συνάγεται ότι σε περίπτωση που ο υιοθετών και ο υιοθετούμενος έχουν διαφορετική υπηκοότητα, η συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων της υιοθεσίας διέπεται επιμεριστικώς από το δίκαιο της ιθαγένειας του κάθε μέρους, δηλαδή ως προς μεν τον υιοθετούντα από το δίκαιο της ιθαγένειάς του, ενώ ως προς τον υιοθετούμενο από το δίκαιο της δικής του ιθαγένειας, με την επιφύλαξη ότι οι εφαρμοστέες διατάξεις του αλλοδαπού δικαίου δεν προσκρούουν στα χρηστά ήθη ή στην δημόσια τάξη, τα οποία προκριματίζουν την εφαρμογή κάθε αλλοδαπής διάταξης (ΑΠ 2084/2009, ΠολΠρΑθ 106/2010, ΠολΠρΑθ 954/2005).

Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για τον υιοθετούμενο ενήλικα κρίνονται με το ουκρανικό δίκαιο.

Η υιοθεσία ρυθμίζεται στο ουκρανικό δίκαιο από το 18 κεφάλαιο (άρθρα 207-242) του οικογενειακού κώδικα της Ουκρανίας της 10.1.2002 (ν. 38/2002).

Σύμφωνα με τον οικογενειακό κώδικα της Ουκρανίας η υιοθεσία τελείται με ειδική δικαστική διαδικασία, αποτέλεσμα της οποίας είναι η εξομοίωση του θετού τέκνου με το φυσικό τέκνο. Η υιοθεσία ενηλίκου επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφ όσον  στερείται πατέρα, μητέρας ή στερείται επιμέλειας. Το δικαστήριο λαμβάνει υπ όψιν την οικογενειακή κατάσταση του υιοθετούντος, όπως την έλλειψη φυσικών του τέκνων καθώς και άλλες περιστάσεις, όπως συμβίωση, οικογενειακή θαλπωρή και υγεία. Υιοθεσία από περισσότερα πρόσωπα δεν επιτρέπεται, εκτός αν οι υιοθετούντες είναι σύζυγοι. Επιπλέον, αν ο υιοθετούμενος στερείται πατέρα ή μητέρας, δεν μπορεί να υιοθετηθεί από πρόσωπο, το οποίο δεν είναι σύζυγος του φυσικού πατέρα ή της μητέρας. Για την τέλεση της υιοθεσίας απαιτείται η συναίνεση των φυσικών γονέων του τέκνου, η οποία δίδεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Μεταξύ του υιοθετούντος, ο οποίος πρέπει να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα και του υιοθετουμένου πρέπει να υπάρχει διαφορά ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών. Τόσο για την υιοθεσία ουκρανού υπηκόου από αλλοδαπό, όσο και για την υιοθεσία ουκρανού υπηκόου, που διαμένει εκτός Ουκρανίας, απαιτείται η άδεια του Κέντρου Υιοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας της Ουκρανίας (άρθρα 282-283 Οικογενειακού Κώδικα). Επειδή η άδεια του διοικητικού οργάνου της Ουκρανίας, αν και αποτελεί  ουσιαστική προϋπόθεση της υιοθεσίας κατά το άρθρο 23 παρ. 1 ΑΚ, επειδή αντίκειται, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 33 ΑΚ, ευθέως προς τις ημεδαπές διατάξεις των άρθρων 1542 επ. ΑΚ και αφορούν θεμελιώδεις ηθικές και κοινωνικές αντιλήψεις της ελληνικής έννομης τάξης σχετικά με την υιοθεσία, με βάση τις οποίες δεν νοείται αποφασιστική επέμβαση διοικητικού οργάνου στην ολοκλήρωση της υιοθεσίας με τη μορφή της δέσμευσης του δικαστηρίου από τη γνώμη του, δεν εφαρμόζεται. Το εάν η υιοθεσία εξυπηρετεί το συμφέρον του υιοθετουμένου κρίνεται κυριαρχικά από το δικαστήριο της ουσίας μετά από εκτίμηση των σχετικών αποδείξεων.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις του ελληνικού Αστικού Κώδικα.