Α. Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1505 παρ. 1 ΑΚ, που είναι αναγκαστικού δικαίου,  οι γονείς υποχρεούνται να  προσδιορίσουν το επώνυμο των τέκνων τους με κοινή αμετάκλητη δήλωσή τους πριν από τον γάμο τους, είτε στον λειτουργό ενώπιον του οποίου θα τελεσθεί ο γάμος, είτε σε συμβολαιογράφο.

Β. Σε περίπτωση, που παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, τα τέκνα λαμβάνουν το επώνυμο του πατέρα.

Γ. Έτσι η μεταβολή του επωνύμου του τέκνου, μέσω της διοικητικής διαδικασίας αλλαγής επωνύμου, λόγω παράλειψης της ανωτέρω  δήλωσης, δεν είναι κατ αρχήν επιτρεπτή.

Δ. Με την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 1505 παρ. 1 ΑΚ ο νομοθέτης θέσπισε τον αμετάκλητο χαρακτήρα της δήλωσης των μελλονύμφων για τον προσδιορισμό του επωνύμου των τέκνων τους και για αυτό δεν επιτρέπεται μεταβολή γνώμης μετά την τέλεση του γάμου, ακριβώς για να αποτρέπει κάθε σύγχυση, ή αβεβαιότητα, ως προς το επώνυμο των τέκνων. Ωστόσο, ο αμετάκλητος χαρακτήρας της δήλωσης των μελλονύμφων δεν αποκλείει την ακύρωσή της λόγω πλάνης, απάτης ή απειλής, κατά τα άρθρα 140 επ. ΑΚ από το αρμόδιο δικαστήριο.

Ε. Κατά συνέπεια αίτηση κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, με αίτημα την διόρθωση ληξιαρχικής πράξης ως προς το επώνυμο του τέκνου, λόγω πλάνης των γονέων του, που εμφιλοχώρησε κατά την διατύπωση της δήλωσης προσδιορισμού του επωνύμου αυτού κατά το άρθρο 1505 ΑΚ, δεν είναι δυνατή, αφού δεν εμφιλοχωρεί κατά την καταχώριση του επωνύμου του τέκνου στην σχετική ληξιαρχική πράξη κάποιο σφάλμα του ληξιάρχου, προϋπόθεση που απαιτεί το άρθρο 782 ΚΠολΔ σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 13 ν. 344/1970 περί ληξιαρχικών πράξεων, δεδομένου ότι η αναγραφή του επωνύμου στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου έγινε ορθά από τον αρμόδιο ληξίαρχο, με βάση την πράξη προσδιορισμού του επωνύμου του από τους γονείς.

ΣΤ. Επομένως, για να διορθωθεί το επώνυμο του τέκνου, πρέπει να προηγηθεί ακύρωση της δήλωσης προσδιορισμού επωνύμου κατά τα άρθρα 155-157 ΑΚ, για την οποία αρμόδιο δικαστήριο είναι το πολυμελές πρωτοδικείο της αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας κατά την τακτική διαδικασία (ΕφΛαρ 373/2010).

Ζ. Εφ όσον η δήλωση προσδιορισμού επωνύμου ακυρωθεί δικαστικά, οι σύζυγοι πρέπει να επαναλάβουν σε εύλογο χρονικό διάστημα από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης την κοινή δήλωσή τους, όσον αφορά στο επώνυμο του τέκνου, ενώπιον  συμβολαιογράφου.

Η. Η τελεσίδικη δικαστική απόφαση ακύρωσης προσδιορισμού επωνύμου του τέκνου  καταχωρείται στην ληξιαρχική πράξη γάμου των γονέων. Στην συνέχεια ο επαναπροσδιορισμός του επωνύμου του τέκνου καταχωρείται στην ληξιαρχική πράξη γέννησης και στην συνέχεια καταχωρείται στα δημοτολόγια και τα μητρώα αρρένων, ως διόρθωση.