Η καταγγελία από τον εργοδότη της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου διακρίνεται, α) Σε έκτακτη (χωρίς προειδοποίηση), η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα από την στιγμή που περιέλθει στον απολυόμενο μισθωτό το έγγραφο της καταγγελίας, και β) Σε τακτική (με προειδοποίηση- προμήνυση), η οποία επιφέρει την λύση της εργασιακής σύμβασης μετά την πάροδο ορισμένης προθεσμίας από τότε που θα κοινοποιηθεί στον εργαζόμενο.

Σημείωση

Με το άρθρο 64 ν. 4808/2021, καταργήθηκε η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αναφορικά με την προθεσμία προμήνυσης και την καταγγελία της σύμβασης  εργασίας και επομένως του ποσού της καταβλητέας αποζημίωσης. Ως μηνιαίος μισθός του εργατοτεχνίτη λογίζονται τα (22) ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Α) Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4093/2012, υποπαράγραφος ΙΑ.12 η αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών με έκτακτη καταγγελία του εργοδότη (χωρίς  προειδοποίηση) έχει ως εξής.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη     Ποσό αποζημίωσης

1 έτος συμπλ. έως 4 έτη                             2 μηνών

4 έτη συμπλ. έως 6 έτη                              3 μηνών

6 έτη συμπλ. έως 8 έτη                              4 μηνών

8 έτη συμπλ. έως 10 έτη                            5 μηνών

10 έτη συμπλ.                                            6 μηνών

11 έτη συμπλ.                                            7 μηνών

12 έτη συμπλ.                                            8 μηνών

13 έτη συμπλ.                                            9 μηνών

14 έτη συμπλ.                                            10 μηνών

15 έτη συμπλ.                                            11 μηνών

16 έτη συμπλ. και άνω                              12 μηνών»

1) Για ιδιωτικούς υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες, που απασχολούντο στις 12-11-2012 και είχαν συμπληρώσει στον ίδιο εργοδότη προϋπηρεσία άνω των (17) ετών, καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης επιπλέον της παραπάνω προβλεπόμενης, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν κατά την εξής αναλογία:

Για 17 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     1 μηνός αποζημίωση

Για 18 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     2 μηνών αποζημίωση

Για 19 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     3 μηνών αποζημίωση

Για 20 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     4 μηνών αποζημίωση

Για 21 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     5 μηνών αποζημίωση

Για 22 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     6 μηνών αποζημίωση

Για 23 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     7 μηνών αποζημίωση

Για 24 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     8 μηνών αποζημίωση

Για 25 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     9 μηνών αποζημίωση

Για 26 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     10 μηνών αποζημίωση

Για 27 έτη προϋπηρεσίας συμπληρωμένα     11 μηνών αποζημίωση

Για 28 έτη προϋπηρεσίας και άνω                 12 μηνών αποζημίωση

2) Το σύνολο των μισθών της αποζημίωσης προσαυξάνεται κατά το 1/6.

3) Για τον ανωτέρω υπολογισμό λαμβάνονται υπ όψιν.

α) ο χρόνος προϋπηρεσίας, που είχε συμπληρώσει ο εργαζόμενος κατά την δημοσίευση του νόμου, ανεξάρτητα από το χρόνο απόλυσής του, και

β) οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, που δεν υπερβαίνουν το πόσο των (2.000) ευρώ.

γ) Δοσεις αποζημιωσης

Σύμφωνα με το άρθρο 74, ν. 3863/2010, όταν η αποζημίωση υπερβαίνει τις αποδοχές δύο μηνών, με την απόλυση καταβάλλεται αποζημίωση που αντιστοιχεί στις αποδοχές (2) μηνών.

Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο (2) μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημίωσης είναι μικρότερο.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση.

Β) Αποζημίωση με προειδοποίηση

Ο εργοδότης, που καταγγέλλει με προειδοποίηση, καταβάλλει στον απολυόμενο, κατά την λύση της σύμβασης εργασίας το μισό της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση.  

1) Για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες, που έχουν υπηρετήσει από (12) «συμπληρωμένους» μήνες έως  (2) έτη, απαιτείται προειδοποίηση (1) μηνός πριν την απόλυση.

2) Για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες που έχουν υπηρετήσει από (2) έτη συμπληρωμένα έως (5) έτη, απαιτείται προειδοποίηση (2) μηνών πριν την απόλυση.

3) Για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες που έχουν υπηρετήσει από (5) έτη συμπληρωμένα έως (10) έτη απαιτείται προειδοποίηση (3) μηνών πριν την απόλυση.

4) Για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες που έχουν υπηρετήσει από (10) έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση (4) μηνών πριν την απόλυση.

Γ) Σύμφωνα με τον ν. 4808/2021 (άρθρα 66 παρ. 3 και 4) ο εργαζόμενος που επικαλείται ελάττωμα της καταγγελίας κατά την παρ. 1 του ίδιου άρθρου δικαιούται, να ζητήσει δικαστικώς, αντί για την αναγνώριση ακυρότητας της καταγγελίας και την επέλευση των συνεπειών της ακυρότητας, την επιδίκαση πρόσθετης αποζημίωσης. Την πρόσθετη αποζημίωση δικαιούται να αναζητήσει δικαστικώς, αντί οποιασδήποτε άλλης συνέπειας, ο εργαζόμενος που η απόλυσή του πάσχει  για λόγο διαφορετικό από τους λόγους της παρ. 1 του ίδιου άρθρου. Το αίτημα υποβάλλεται από τον εργαζόμενο, ή από τον εργοδότη, σε οποιοδήποτε στάδιο της δίκης, σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Το ποσό της πρόσθετης (έξτρα) αποζημίωσης  δεν μπορεί να είναι μικρότερο των τακτικών αποδοχών τριών (3) μηνών ούτε μεγαλύτερο του διπλάσιου της κατά νόμο αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας κατά τον χρόνο απόλυσης.

Σημείωση

Κάθε αξίωση προς καταβολή της οφειλομένης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου ασκείται εντός 6 μηνών, από τότε που η αξίωση καταστεί απαιτητή.

Κάθε αξίωση που πηγάζει από άκυρη και καταχρηστική καταγγελία ασκείται εντός τριμήνου από την λύση της εργασιακής σύμβασης. Σε περίπτωση καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις η τρίμηνη προθεσμία αρχίζει από τότε που έγινε απαιτητή κάθε δόση.