Το επίδομα αδείας είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού για τους αμειβόμενους με μισθό, ή τα 13 ημερομίσθια  για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Κατά την έναρξη της άδειας προκαταβάλλονται οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας και δεν συμψηφίζονται με τυχόν ανώτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές.

Στην έννοια των αποδοχών περιλαμβάνεται οτιδήποτε καταβάλλεται στον εργαζόμενο τακτικά και μόνιμα ως αντάλλαγμα της εργασίας του, δηλαδή ο  μισθός ή το ημερομίσθιο και οι πρόσθετες συμπληρωματικές παροχές σε χρήμα ή σε είδος. Δεν περιλαμβάνονται τα οδοιπορικά, τα έξοδα κίνησης, η αποζημίωση για εκτός έδρας εργασία (εκτός αν παρέχεται τακτικά και σταθερά), το επίδομα αδείας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Σημείωση

Στο Έντυπο Ε11 του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ καταχωρίζονται τον Απρίλιο κάθε έτους τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.