Kατά το άρθρο 1045 ΑΚ για την κτήση της κυριότητας ακινήτου με έκτακτη χρησικτησία απαιτείται άσκηση νομής επί μία εικοσαετία.

Α. Κατά συνέπεια εκείνος που εξουσιάζει το ακίνητο για μια εικοσαετία γίνεται, κατά το άρθρο 1045 ΑΚ, κύριος αυτού με έκτακτη χρησικτησία. Δεν εξετάζεται, αν είχε και την πεποίθηση ότι είχε την κυριότητα.

Β. Εξουσία επί του ακινήτου αποτελούν οι υλικές και εμφανείς πάνω στο ακίνητο πράξεις, που προσιδιάζουν στην εξουσίασή του με διάνοια κυρίου. Τέτοιες πράξεις είναι αυτές που από την φύση και τον προορισμό του ακινήτου και κατά την αντικειμενική συναλλακτική αντίληψη, είναι δηλωτικές εξουσίασης του ακινήτου κατά τρόπο διαρκή και σταθερό, με διάνοια κυρίου.

Γ. Τέτοιες πράξεις είναι η εποπτεία, η επίβλεψη, η επίσκεψη, η καλλιέργεια, η παραχώρηση σε τρίτον με ή χωρίς αντάλλαγμα, η φύλαξη, η οριοθέτηση, η καταμέτρηση των διαστάσεών του, η περιτοίχιση και η ανοικοδόμηση, η ένταξή του στην υποβαλλόμενη προς την αρμόδια ΔΟΥ δήλωση ακίνητης περιουσίας (Ε9), και αν πρόκειται για κληρονομιαίο ακίνητο, η αποδοχή κληρονομίας, η μεταγραφή της και η καταβολή των οικείων φόρων.

Μόνη η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και η χρήση τους στις διάφορες υπηρεσίες (πολεοδομία, δασική υπηρεσία) δεν αποτελεί πράξη νομής. Αν όμως η πράξη αυτή συνδυάζεται και με άλλες πράξεις, τότε προσμετράται στις πράξεις νομής (ΑΠ 613/2016).